Vi er stolte av å presentere årets program og artister:
Åpning av Skåtøy Vise- og Poesifestival 2008:
Tove Nilsen (konferansier), Ellen Sejersted Bødtker (harpe), Torfinn Hoffart (cello).
(Torsdag 17. juli - 20:00 - Festivalområdet - Gratis)

I år er vi så heldige at vi har den prisbelønnede forfatteren Tove Nilsen som konferansier under hele festivalen! Hun har gjennom sitt varierte forfatterskap engasjert seg i aktuelle samfunnsspørsmål og skrevet bøker for både voksne, ungdom og barn. Tove Nilsen hadde sine barndoms somre på Skåtøy og kanskje får vi ta del i noen minner fra denne tiden når vi slår følge med henne gjennom årets festival.
Festivalutstilling:
Merete Sejersted Bødtker
(Åpning torsdag 17. juli - 20:00 - Festivalområdet - Gratis)

Merete Sejersted Bødtker har sin utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole på Island og i Oslo og fra Statens Kunstakademi. I 1993 tok hun en Master Degreeof Fine Arts ved the New York Academy of Figurative Art med hovedvekt på skulptur.
I 2006 vant hun konkurransen om oppførelse av monument og byster over Halldis Moren Vesaas til Åmot, Vinje, Trysil og Det Norske Teateret.
Hun har bodd, studert og arbeidet i flere verdensdeler og hennes kunst er inspirert av ulike kulturer. I sin uttrykksform kombinerer hun klassisk estetikk med moderne materialer.
"Mellom draum og vakning":
Sondre Bratland (sang), Elisabeth Matheson Solberg (dikt), Tore Bruvoll (gitar).
(Torsdag 17. juli – 21:30 - Skåtøy kirke)

”I glipa mellom draumen og oppvakninga kan vi nokre gonger nesten få tak i noko, nesten nå fram til ei erkjenning. Men det underbevisste og det bevisste møtest berre i sekund, som oftest glepp det for oss. Likevel er erfaringa frå draumen lagra i oss, det gode vi har drømt lengtar vi etter. Mareritta vi har hatt styrer valg vi gjer i livet.”
I konserten fungerer musikken som eit gelender gjennom natta, noko å halde seg til, ei stemme som gir trøyst. Tekst og melodi glir over i kvarandre. Forestillinga er bygd opp som ei reise gjennom natta heilt til soloppgang. Gjennom smerta til håpet. Ut av draumen og inn i dagen.
Diktarar: Terje Hellesen, Tomas Transtrømer, Helge Torvund, Mazdak Shafieian, Reiner Kunze, Olav H. Hauge, Åse Marie Nesse, Marie Takvam.
Stefan Sundström
(Fredag 18. juli – 17:00 – Teltet)

Det er ikke uten grunn at Stefan Sundström blir kalt verdens fineste svenske!
Denne 47-åringen har vært artist i 20 år og er noe av det ypperste svenskene har innenfor vise, viserock, folk, trad. Han mestrer spekteret fra det vare og akustiske til det helt rocka og intense. Det er vanskelig å ikke la seg forføre av Sundstrøms folkelige og frekke utadvendte vesen. Innimellom er han litt Nick Cave og det låter både trist og muskuløst på samme tid. Han er litt Mick Jagger, han er en fandenivoldsk Vreeswijk, men først og fremst er han seg selv med en unik makt over sitt publikum. Før jul-07 gav Stefan Sundström ut en samleplate med musikk fra 1991-2007. På Skåtøy vise- og poesifestival vil vi få høre et rikt utvalg av dette, men kanskje med et spesielt fokus på hans kritikerroste utgivelse av Allan Edvall tekster.
Sofia Karlsson m/ band
(Fredag 18. juli – 19:30 – Teltet)

Sveriges nye "storstjerne" innenfor sjangeren folk- og visetradisjon!
I februar 2008 ble Sofia Karlsson tildelt den svenske alternative musikkprisen "Manifest" i klassen for folk- og visemusikk. Hun forsyner seg rått fra Sveriges gullbeholdning med Dan Anderson, Fred Åkerstrøm, Mikael Wiehe, Bellmann og Taube. Hun synger på en nesten ufattelig nær måte, hun gjør gammelt til nytt, til sitt eget, og sammen med sine musikkvenner lager hun en musikkopplevelse som et øyeblikk får oss til å glemme at vi har hørt andre praktfulle tolkninger av disse visene før. Som inspirasjonskilder nevner hun et spenn fra Kirsten Bråten Berg til Dolly Parton.
Valkyrien Allstars
Tuva Livsdatter Syvertsen, Ola Hilmen, Erik Sollid
(Fredag 18. juli - 21:30 - Teltet)

Hardigfelerock og urbane folketoner!
Valkyrien Allstars fikk sitt gjennombrudd da de spilte ved utdelingen av Oslo bys Kulturpris og fikk en finaleplass i NRKs "Kjempesjansen", høsten 2006. Bandet fikk også Grappas debutantpris 2006.
Musikken har rot i norsk tradisjonsmiljø, men ved å eksperimentere og blande stiler og sjangere, har de utviklet sitt eget "sound", med referanser til rock, jazz, blues og soul.
Sjelfull og sterk vokal akkompagnert av feleriff og kollektiv improvisasjon har blitt deres varemerke.
Familieforestilling: AKKU
Ruth W. Meyer (sang), Elfi Sverdrup (sang), Lars Andreas Haug (tuba).
(Lørdag 19. juli – 15:00 – Teltet)

AKKU føyer seg inn i festivalens tradisjon med familieforestillinger som engasjerer både store og små!
AKKU er inspirert av ulike sangtradisjoner fra de nordlige strøk av verden. Her er eskimosang, strupesang og utradisjonell vuggesang.
Trioen improviserer ofte og strekker musikalske grenser, ikke minst i forhold til vår vanlige oppfatning av stemmen som instrument.
Triztan Vindtorn
(Lørdag 19. juli - 16:00 og 18:00 - Festivalområdet)

Triztan, (f. Kjell Erik) Vindtorn fra Drammen er Norges eneste store surrealistiske lyriker!
Han debuterte 1970 med samlingen "Sentrifuge". Han har turnert med diktopplesninger i Mexico, USA og Japan. I Tyskland er hans dikt utgitt på plate. Han har utgitt ca. 20 diktsamlinger. I sin uttrykksform er han en nokså unorsk artist og ordkunstner. Han bruker ofte fargesprakende kreasjoner og "rare remedier" og han henvender seg like gjerne til barn som til voksne.
Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen
Tekster av Haldis Moren Vesaas
(Lørdag 19. juli – 17:00 – Teltet)

Landskjente for stort musikalsk mangfold og levende musisering!
Tone Hulbækmo er en sanger og musiker med et bredt repertoar. Hun er kjent som en artist som går nye veier med folkemusikken og gir den et eget utrykk. Hun blander ofte tradisjon med elementer fra andre musikkstiler som jazz, klassisk og etnisk musikk.
Hans Fredrik Jacobsen regnes som en spesialist på mange ulike intrumenter. Han spiller en mengde mer eller mindre tradisjonelle fløyter, saksofon, gitar, torader og mye mye mer.
Sammen har Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen blant annet tonesatt mye norsk lyrikk og samarbeidet med flere norske lyrikere. De siste årene hun levde, samarbeidet Halldis Moren Vesaas tett med denne duoen. Resultatet ble flere opptredener og forestillinger, på Det Norske Teatret og på turné for Rikskonsertene og Riksteatret. De ga også ut en CD, "Konkylie", med Hulbækmo/Jacobsens musikk til Halldis sine dikt. Disse sangene, pluss noen nye, utgjør repertoaret på denne konserten. Sangene er som dikta, de spenner fra mørkt til lyst, fra det melankolske til det livsbejaende, humoristiske og lekne.
Urban Tunélls Klezmerband
Morten Michelsen (klarinetter), Sondre Meisfjord (kontrabass), Johan Pavlovic (trekkspill), Stig Rennestraum (trommer), Tor-Petter Aanes (piano/vokal)
(Lørdag 19. juli – 19:00 – Teltet)

Velkommen til klezmerfest!
Urban Tunélls Klezmerband spiller klezmer-musikk med virtuositet og energi, med glimt i øyet og samtidig med en respekt for tradisjon. Musikken oppsto i de jødiske samfunnene i Polen, Litauen, Russland og Ukraina, og har likhetstrekk med sigøynermusikk og folkemusikk fra Balkan, men klezmer har likevel sin egen musikalske karakter som skiller den fra annen musikk. Under en konsert med Urban Tunélls Klezmerband spenner stemningen i musikken fra var og sødmefull til lystig og energisk. Den intense musikken river publikum med seg på en helt spesiell måte.
Vidar Johnsen og Peter Nordberg
(Lørdag 19. juli – 21:30 – Teltet)

Dette er musikk med høy trivselsfaktor og mye varme!
Disse artistene traff hverandre første gang for ca. 10 år siden i Stavanger og gjorde en konsert sammen, men det var ikke før Vidar Johnsen avsluttet samarbeidet Vamp ved årsskiftet 2006/2007 at de tok opp tråden igjen.
Og for et samarbeid det har blitt! De synger vekselvis på norsk og svensk og møtes ofte i refrenget.
Vidar Johnsen og Peter Nordberg har gjennomført en meget vellykket turné høsten 2007 og gir oss uten tvil en stemningsfylt sommerkveld!
Historikk