Gerhardsens gutt til Skåtøy
Årets konferansier på Skåtøyfestivalen har en ukjent side. Han er best kjent som morgenpigg programleder på TV 2, men i eksklusive fora bytter Jan-Øyvind Helgesen (59) ut makker Vår Staude med fastlegen sin.
Med årelang fartstid som feriegjest ytterst i skjærgården, fikk publikum på Skåtøy en liten smakebit av den musiserende duoen ”Gerhardsen gutter” da Helgesen og Erik Reine opptro på øya i fjor. Det, og ekte kjærlighet for genren visesang, ledet til forespørselen om å være konferansier under den kommende festivalen.
- Jeg har mye å takke Alf Cranner for, smiler programlederen som i snart 10 år har vært fast frokostfjes på TV2.
Vinter i høyden
Høyt oppe, nærmere bestemt på takterrasen til TV2-bygningen i Oslo er det utsikt over maktsentra som Stortinget, Regjeringsbygget, Oslo Domkirke og LO-bygget. Herfra skuer vi også Det Konglige Slott, Oslo Plaza og det utskjelte Postgirobygget som Aftenposten nå har flyttet inn i. Takterrasen er en perfekt utestue på 17. mai og varme sommerdager, men i praksis er det røykerne som benytter den oftest.
- Vi sender herfra fra tid til annen, sier han peker mot strømboksen for kablene som gjør det mulig. Med over 100 000 seere i snitt, er TV 2 det klart foretrukne frokostalternativet for husmødre, pensjonister, arbeidsledige og andre som ikke er på vei til jobb mellom klokken 07.00 – 10.00.
Slår om takten
Fra sin egen middagshøyde er Jan-Øyvind svært fornøyd med karriereklatringen. Fra oppstarten av Radio Oslo, via jobber som politisk reporter i Arbeiderbladet og VG kom han til TV 2 ved oppstart i 1992. Der har han ledet samfunnsavdelingen og vært vaktsjef for nyhetene før han fikk tilbud om å være programleder for God morgen Norge i 1999.
- Fra politikk til pludre-TV?
- Å lage god morgen-TV er en egen kunst. På en uformell og inviterende måte skaper vi et infotainmentprogram som speiler den norske virkeligheten med alt fra politikk til aktualiteter, helse, mat og underholdning. Det handler om kunsten å pense mellom ulike temaer på en uformell måte. Seerne går til og fra fjernsynet og kjøkkenbenken, men jeg tror jeg vi har et grep om dem fordi vi byr på oss selv, sier Helgesen.
Etter å ha jobbet som programleder i morgensendingen i sju år tok han over jobben som programleder i aktualitetsprogrammet Tabloid etter Pål T. Jørgensen. Han ledet programmet i halvannet år før han gikk tilbake til God morgen Norge.
- Jeg fortrekker en tre timer maraton i langsom fart, framfor en tjuefem minutter lang spurt, oppsummerer han.
Utover politikk er Helgesen blitt en allvitende mann som kan konversere om det meste.
- Før stod jeg opp midt på natta hver eneste uke. Det var skikkelig slitsomt. Nå har jeg fri annen hver uke og får tid til å gjøre andre ting en å bare jobbe. Sykling, kajakkpadling. Jeg elsker å lese, spille gitar og synge. Og dra til Kragerø smiler han skjelmsk.
En kragerøvenn har han vært siden han som 16 åring for første gang var på familieferie i leid bolig i Kil.
- Den gang var det sju bakerier i Kil. Jeg husker også Kragerø-dagene. Folk sloss og datt i sjøen, men politiet gjorde ikke noe. Det er mye som har endret seg siden den gang, men for meg handler ferier i Kragerø fortsatt om det enkle liv, sier han.
Det enkle liv
Og turer til skjærgården har det blitt mange av opp igjennom årene. Til Jomfruland, Buholmen og Stussholmen. I seilbåt. I dårlig vær. Og i godvær. Jan-Øyvind trives best i nærheten av havgapet.
- Kona mi, Turid, er fra Porsgrunn. Hennes familie pleide å feriere på Jomfruland. På 70-tallet kjøpte vi en sprukken seilbåt og gikk i land en forblåst dag. Slik ble vi kjent med Jens Vinner, og det førte til et langt og hyggelig forhold til øya. Fra 1990 leide vi oss inn på Hasselgården. Der dyrker Kari og Viggo Nicolaysen fantastiske poteter og grønnsaker på gården, og begge er blitt mine gode venner. Vi har vår egen benk, Viggo og jeg, der vi har sittet timevis og filosofert over livet, forteller Jan Øyvind. Senere har det blitt hyggelig ferieopphold i ei rorbu hos Tom Edvard Jakobsen på Stussholmen.
- Padle, lese ei bok, nok av vin og god mat, gitaren, det å lage ei vise mens det regner. Det er det gode, enkle livet. Vi kommer oss sjelden inn til Kragerø for å handle, det har vi ikke hatt farkost til, ler han.
Viser fra en annen tid
Sammen med fastlegen sin, Erik Reine, liker Helgesen å opptre med egenkompononerte viser i privat regi.
- Vi har kalt oss ”Gerhardsens gutter” etter en vise med samme navn. Det er en låt jeg har laget om å komme fra en annen tid. Den handler om å vokse opp i enkle kår. Vi kom oss aldri på Syden-ferie. I høyden en tur til Sverige, humrer han.
Grunnlegger av festivalen, Alf Cranner, har betydd mye for Helgesens musikalske oppvåkning. Han husker godt albumet ”Rosemalt sound” fra 1967,sier han og trekker frem flere musikalske forbilder fra viseklubben Dolphins, Lillebjørn Nilsen, Ole Paus og Lars Klevstrand.
- Etter å ha hørt på dem, handlet det for meg om å lære seg tre grep på gitaren. Så var jeg i gang, sier han.
Helgesen mener Skåtøy er blitt et flott treffsted for konserter og utstillinger. Festivalen som går av stabelen 16. – 18. juli er høydepunktet.
- Stedet har en egen atomsfære som er tiltrekkende for både fastboende og hyttegjester, hilser han fra takterrasen i Oslo.
Tekst og foto: Angelique Krafft

Jan-Øyvind klar for Skåtøy.